Curriculum Vitae

Start Publicaties Foto's Stichting Weerwoord Film Persbericht Curriculum Vitae

 

Marco Nijmeijer (Beverwijk, 1964) studeerde natuurkunde in Leiden en promoveerde in 1990 aan de Rijksuniversiteit Leiden op het proefschrift Simulation of fluid interfaces. Hij is (co-)auteur van zoín 30 wetenschappelijke publicaties op het gebied van de statistische en numerieke fysica. Na postdoc posities  in BelgiŽ, de Verenigde Staten,  Frankrijk en ItaliŽ kwam hij in 1997 in Rotterdam wonen en ging werken voor het bedrijfsleven.

In Rotterdam ontwikkelde hij zich ook als dichter. In 1999 verscheen Lief er zal geen liefde zijn (uitgeverij De Geus), in 2007 verschenen Een bed van boomkruinen en vogels (uitgeverij Holland) en Misschien is water van dun hout (stichting Uniůn Latina). Laatstgenoemde is een samenwerking met beeldend kunstenaar Jo„o Colagem.

Behalve in de bundels  zijn gedichten opgenomen in de tijdschriften Passionate, Krakatau, Zwart Water , Le Foudulire International, Brabant Literair  en Nieuw Rotterdams Tij en in de volgende bundels: Vaders (Stichting Beeld & Taal, 1999), Voeten vegen alvorens het park te betreden (Stichting Sonsbeek 100 jaar Stadspark, 1999), Geur van honing en jonge melk (uitgeverij Kwadraat, 2000), Beelden in vervoering/Captured images (uitgeverij BŤta Imaginations, 2000), Woorden groeien niet aan letters (Stichting Kulturele Vorming Rotterdam, 2000) , Want met kin en lippen weg kan niet gekust (samengesteld en geproduceerd door Jana BeranovŠ  voor Dichters voor Vrede, 2003), Alles voor de liefde (Uitgeverij 521, 2004), Licht stroomde door de straat (Stichting Palestijnse Islamieten in Nederland, 2006), De beste blessures moeten nog komen (uitgeverij Douane, 2006),  Gedichten voor het hart (Rainbow Essentials reeks, uitgeverij Maarten Muntinga, 2006).

In juli 2010 was een gedicht uit de bundel Misschien is water van dun hout op meerdere locaties in Rotterdam te zien als gedicht van de maand.

Delen van het gedicht Ik wil weten waar de straat liegt zijn opgenomen in de video Fragmenten van Gabriela Guzman. De video is in 2002 getoond in het historisch museum Schielandhuis te Rotterdam. Marco is te horen geweest in het radio-programma De avonden (VPRO) en is er over hem geschreven in de kranten BN/De Stem en de Volkskrant.

Hij schreef poŽzierecensies voor het Rotterdams Dagblad in de nadagen van deze krant.

Als voorzitter van de Stichting Weerwoord was hij in de jaren 1998-2006 als organisator actief. Stichting Weerwoord organiseerde het maandelijkse Rotterdamse poŽziepodium PoŽzie in Rotterdam en verschillende andere podia. Daaronder vallen bijv. de Rotterdamse editie van de Vrije Boekendagen, optredens tijdens de Landelijke Gedichtendag en het voormalige ďlate nightĒ programma van Poetry International: Poetry Pandora.